středa 4. června 2008

Pro Jirku - aneb Jak fotím světlo

.. tedy ne přímo světlo, ale svítící tyčky .. Geomag Glow.
Jelikož na našem digitálu nenastavím dlouhou dobu expozice, tak to řeším sluníčkem. Stavbu postavím na pár minut k oknu na sluníčko. Pak pustím foťák, vypnu mu blejskání a odnesu ho do koupelny. Vrátím se k oknu, chytnu stavbu a co nejrychleji ji doručím do koupelny. Zavřu za sebou, cvaknu jednou nebo dvakrát a stavba putuje zpět na sluníčko. Třetí fotka už by byla moc šedá. Opravdu tam jde o sekundy .. ač se oku zdá, že se zářivost až tak rychle nevytrácí, foťák tvrdí něco jiného(o:

Pokud je stavba na sluníčku přímém, tedy u otevřeného okna, pak to dopadne jako u fotky zářící hvězdy. Je tam pak vidět i to, co nesvítí, neb svítící kostky září tak moc, že osvětlují i okolí .. tedy kuličky, tyčky i podlahu. Ideálním pomocníkem byl stativ, ale ten jsem využila asi jen v lednu, když jsem fotila osmičku.

Dalším problém je, že ne vždy je stavba na foťáku vidět, takže většina záběrů je pak na nic, protože tam nejsou stavby celé, případně jsou ze špatného úhlu. Focení svítících věcí, tedy většinou zabere dost času.

Dříve jsem se snažila fotit stavby večer, ale prostě to nešlo, ač oko vidělo zářit stavbu nádherně, na fotce byly v lepším případě tři světelné tečky.

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

To jsou věci, aby pro mě někdo napsal článek, to se ještě nestalo. Díky! A jakým typem foťáku fotíš, používáš nějaké přednastavené scény? Nebo si vše nastavuješ manuálně?
Jirka

Tychi řekl(a)...

Jsme se tak rozepsala, že už se to do komentáře nehodilo(o:
Fotím čímsi, co si říká Olympus Camedia digital camera C-350 ZOOM. A jelikož mi stačí tak jak fotí, tak ho otevřu, vypnu blesk a tím příprava končí. Ono na něm ani moc věcí nastavit nejde a pro tu tmu je to stejně jedno.