středa 21. března 2012

Svítící geomag

Vyndala jsem z jedné strany předchozí stavby pět tyček starých a pět tyček nových geomag glow. Umístila jsem je na rám východního okna vedle sebe, sluníčko svítí. Měly stejné podmínky. Stály tam spolu asi tak čtvrt hodiny, než jsem rozebrala celou stavbu. Pak jsem je přenesla do tmy a vyfotila, těsně vedle sebe a pak kousek od sebe. Rozdíl je znát.
I ty nové svítí, jen ty z roku 2006 prostě září mnohem mnohem víc. Staré krásně září při expozici 2 i 15 sekund.


Pak jsem došla ještě pro hromadu glow tyček, které sice byly u okna, ale na zemi a přímé sluníčko na ně nešlo. Foťák nastavila na 20 sekund a čekala. Výsledek je tady.

Ono se to časem snad skoro srovná. Je to stejné, jako když jsem před pár lety brblala, že staré tyčky v osmičce září víc než ty nové. Mezi nejstaršími a starými sice stále malý rozdíl je, ale vyfotit už ho asi nezvládnu, ani oko už ho moc nevnímá, ale ty nové, ty zlobí ..

PS.: Glow tyčky různého stáří jsou snadno rozlišitelné i na světle a to nejen podle magnetu - i plast je každý jinak zelený. Na první dobrou jsem je roztřídila a seřadila podle stáří, vlevo jsou nejstarší z roku 2006, uprostřed staré z roku 2007 (nejtmavší) a vpravo nejnovětší z února 2012 (nejsvětlejší).


Na svítící fotky jsem je omylem přeskupila, takže vlevo 2012, uprostřed 2006 a vpravo 2007. Při expozici 6 sekundové ty nejnovější tyčky skoro nejsou vidět, při 15 sekundách už se ukázaly. A drobný rozdíl mezi 2007 a 2006 opravdu stále je.

18 komentářů:

Paul-99 řekl(a)...

T́o je zvláštní, jak já ti posílal tu fotku tak to byly tyčky hodně "mladé". Schválně až pojedu o víkendu domů tak něco taky zkusím. Jen se ještě zeptám, máš ty tyčinky když nestavíš v krabici (ve tmě) nebo venku? Já je mám totiž venku na světle, tak jestli to nemá vliv...

Tychi řekl(a)...

Obvykle jsou všechny svítící využity na stavbě na botníku, takže stále venku, pravda botník je uprostřed bytu, přímé sluníčko mají tedy jen některé a jen někdy dopoledne. Ale vliv to nemá.. prostě to bude stářím.

georgeso řekl(a)...

Tak je dej na slunicko na cely den a oni se ti nabijou na plnou kapacitu a je to ne?

Tychi řekl(a)...

Když v únoru přišly, byly u okna 10 dní a na plnou kapacitu se nenatloukly. Takže zas tak snadné to s nimi není, ale rozhodně už teď svítí víc než když přišly.

Tychi řekl(a)...

Vypadá to, že nové tyčky fungují na žárovku a na sluníčko ne. Teď jsem zhasla a oko rozdíl mezi tyčkami nevidí, září všechny stejně. A to ty potvory ještě rozlišují žárovky..reflektorové je nenatlučou, obyč bańky jo.

Paul-99 řekl(a)...

Tak to je divné, koukej. Stačilo jim asi 20 vteřin na přímém slunku, a pak šup do koupelny a vyfotit, expozice 1 vteřina, a svítily silně ještě hoooodně dlouho... Vvšem těm tyčinkám jsou jen asi dva měsíce, takže jsou nové.

Asi máš nějaké divné tyčinky nebo nevím... :/

Anonymní řekl(a)...

Bacha na tohle srovnávání podle času expozice, ta 1s je focená s ISO 800, tj. odpovídá to cca 10s expozice u ISO 80, na což fotila to svoje Tychi.

Paul-99 řekl(a)...

Anonymní: já tam mám ISO 400 - tj. ekvivalent 5 vteřin na ISO 80. Já teď mám poruce jen takový debilní kompakt, který ruční nastvení expozice ani neumí...

Tychi řekl(a)...

To moje nové tyčky po nasvícení dvěma obyč šedesátkami vydržely krásně zářit jen asi čtvrt hodiny, pak už bledly a za další chvíli už je zase nebylo na botníku skoro vidět.
Ty máš taky tu sadu za 2 stovky, tak by se měly chovat stejně, ne?)o:

Paul-99 řekl(a)...

No mám. Zkus je zítra, až bude svítit slunko dát za okno (ne přes sklo - to tlumí UV záření) a pak to zkus. Ono totiž UV záření má vyšší energii než viditelné světlo, takže v tom materiálu způsobí větší "nabuzení". Ono to funguje totiž tak, že to záření způsobí excitaci atomu (přechod elektronu na vyšší hladinu), a jak ten elektron pak časem "spadne" zpět, tak se uvolní záření.

Tychi řekl(a)...

Bude to muset počkat, tříkolka není přenosná stavba.

Paul-99 řekl(a)...

Ajaj, beru vše zpět. Nedošlo mi že já mám na těch fotkách ten druhý typ svítících tyčinek (ten podobný stříbrným). Ty takhle hodně svítí, ty druhé (bílé) mi také svítí mizerně. Nějak mi to celé nedošlo, omlouvám se že jsem tě mystifikoval... :(

Tychi řekl(a)...

Já jsem si to myslela(o:

Paul-99 řekl(a)...

Fakt? No já se ti ještě jednou omlouvám. Na tohle mám talent, vždycky se nakonec ukázat jako blbec... :(

Tychi řekl(a)...

No bylo by divné, kdyby tvoje stejná sada byla jiná než moje dvě stejné sady, to bych měla sakra pech(o: A buď v klidu, za blbce nejsi..

Paul-99 řekl(a)...

Tak, včera mi došlo spolu s panely 12 svítivých tyčinek - ten neprůhledný typ (co máš ty). Stačilo je po vybalení nechat jen tak mimochodem 10 minut na stole, a pak ve tmě svítily jak ďas... Takže to fakt může být nějaká blbá série co prodávali tak za levno... :/

Tychi řekl(a)...

To by od nich ale bylo blbé, hlásali, že může být poškozen obal, ne že by byly vadné tyčky, reklamovat umím, tak ať si se mnou nehrajou(o:

Paul-99 řekl(a)...

Tychi: obávám se že tohle na reklamaci neuhraješ... :/